Menu

Nieuwsbericht

 • Van Jeugdtour-webmaster naar Eurosport wielercommentator

  foto Jose

  Al vier jaar schrijft ze de nieuwsberichten voor de website van de European Junior Cycling Tour Assen en al vier jaar is ze een bekend gezicht in Assen. Haar naam: José Been. Laten we haar eens beter leren kennen. Hoe kwam ze in Assen terecht?

  "Vier jaar geleden zat ik thuis na de behandeling voor borstkanker. Dat was een heftige tijd, zeker, maar het betekende ook een keerpunt in mijn leven. Ik werkte bij Achmea maar had nu de tijd om iets heel anders te proberen, namelijk om van mijn hobby en passie - het wielrennen - mijn werk te maken. Zo kwam ik ook in de Jeugdtour terecht. Via een tweet van journalist Tom Rustebiel kwam ik in contact met Lineke Kerstholt. Eigenlijk was dit mijn eerste opdracht als wielerjournaliste," lacht ze. 

  José verzorgt de website, onderhoudt het twitteraccount en Facebook van de Jeugdtour, vertaalt het programmablad en maakt samen met Jaap Haemers tijdens de Jeugdtour het dagbulletin en de artikelen voor de site. Naast haar werkzaamheden bij de Jeugdtour is ze vooral druk met haar andere baan: wielercommentator bij Eurosport. Hoe kom je daar zo terecht?

  "Zoals alles in het leven moet je op het juiste moment op de juiste plek zijn om de juiste mensen te ontmoeten. In mijn geval gebeurde dat door twitter (@TourDeJose). Dat account viel de productiemanager van Eurosport, Danny Nelissen op. Hij belde me en zag een nieuwslezeres in mij. Dat heb ik een jaar gedaan totdat Danny me vroeg om commentaar te geven bij het wielrennen. Een prachtige en ongelooflijke kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Voor zover ik weet ben ik nu de enige vrouwelijke commentator op het mannenwielrennen van heel Europa. Dat is best wel heel gaaf!"

  Hoe ver staat het profwielrennen wat je voor Eurosport verslaat af van de European Junior Cycling Tour. Het lijkt een wereld van verschil.

  "Natuurlijk is het een wereld van verschil als je kijkt naar de jeugdcategorieën maar de nieuwelingen en junioren zijn echt al hele wielrenners. Renners die we nu in Assen zien, ga ik over een paar jaar in mijn werk als commentator weer terug zien. Neem die jongen die vorig jaar alles won in categorie 7: Truls Saedberg. Die was zo sterk dat hij nu al bij Erik Zabel in de ploeg rijdt. Lucy Garner die twee wereldtitels bij de juniores won, reed jaren in Assen. Ook de nieuwste baansensatie in Engeland, Jonathan Dibben komt via Assen. Zo kan ik wel doorgaan. Er is zoveel talent!"

  Je carrière heeft een echte vlucht genomen. Je bent commentator, journaliste, webmaster voor verschillende profs en nog meer. Hou je wel tijd in de agenda voor de Jeugtour in Assen?

  "Ik zou de Jeugdtour echt voor geen goud willen missen. Elk jaar kijk ik uit naar die, hopelijk lekker warme en zonnige week in augustus. Het is wielrennen in zijn puurste vorm. De sport om de sport alleen. Het betekent dat ik een week geen commentaar kan doen maar het weerzien met oude vrienden op de wielercamping en de prachtige sport op de Drentse wegen maakt dat helemaal goed." 

Meer nieuws

Inschrijven nieuwsbrief

Twitter

© Copyright 2018