Menu

Nieuwsbericht

 • Tweede wereldtitel Frankrijk

  INAS truien

  De Franse mannen wonnen met overmacht de wereldtitel koppeltijdrit op het winderige en regenachtige parcours in Lieveren. Ze versloegen de Nederlanders Joannathan Duinkerke en Davy Mertens en het Portugese team bestaande uit Carlos Carvalho en André Penedo. De Russische vrouwen wonnen ook het goud. Volledige uitslag.

  Jeremy Texeira Pereira is 23 jaar jong en komt uit Normandië. Hij won ook al de individuele wereldtitel. “Ik ben zeker gewend aan de wind en de vlakke wegen. Dat was een voordeel vandaag,” zegt hij tijdens het uitrijden.

  De 19-jarige Alexandre Morel komt uit Besançon in de heuvelachtige Franche Comté. “Voor mij is het de eerste wereldtitel. De wind was okay en aan de regen ben ik wel gewend. Jeremy is gewoon heel sterk en we hadden samen heel goed geoefend op de bochten.”

  “Voor mij is het al de derde regenboogtrui,” zegt Jeremy trots. “Vorig jaar won ik al de gouden medaille in de ploegkoers en werd ik tweede op de individuele tijdrit.”

  De Franse ploeg is goed georganiseerd en gestructureerd. Team manager Thierry Delage legt uit dat er in Frankrijk twee bonden zijn: een voor para-sport voor atleten met een lichamelijke beperking en een aparte bond voor atleten met een verstandelijke beperking. Wielrennen is slechts één sport die in dat verband wordt beoefend.

  “Het is pas de derde keer dat we als wielerploeg meedoen aan een WK. We hebben nog niet eens een nationaal kampioenschap op de weg, alleen mountainbike. Er zijn nog niet veel wegrenners in Frankrijk. We organiseren elke twee maanden een stage met de renners en een keer per jaar is er een selectieweekend. Daar selecteren we de renners die aan de criteria voldoen voor het WK.”

  Er rest de INAS-renners nog één uitdaging. “Een tijdrit is makkelijker voor onze atleten. In een wegwedstrijd zoals die van vrijdag moeten ze rekening houden met 15 elementen, de 15 andere renners. Ze moeten dan aan veel meer dingen denken: plaatsing van zichzelf, van de anderen, het parcours, de kasseien. De grote favorieten zullen de Nederlandse en Belgische renners zijn. Het gaat zeker een interessante wedstrijd worden,” besluit Delage.

Meer nieuws

Inschrijven nieuwsbrief

Twitter